Gastblog. Samantha Wicht aan het woord

,

Belang van netwerken

Wat is het belang van een goed netwerk?

Afgelopen juni ben ik afgestudeerd als Bouwkundig Ingenieur. Toen ik studeerde, kreeg ik zelf altijd de rillingen als ik nadacht over netwerken in de vorm van events. Het gaat goed zo, dacht ik. Ik heb LinkedIn en heb zo mijn contacten, waarom dan nog naar een netwerkevent gaan? Naast de clich√©s als, ‚Äòwaarom netwerken als ik toch al werk heb?‚Äô, ‚Äòik heb al een netwerk‚Äô of ‚Äòik heb mijn zaakjes al op orde‚Äô, kost een event tijd, geld en energie. Waarom zou ik dan naar een netwerkevent gaan, zoals Socialoque’s Social Event, waar mensen uit verschillende branches komen? Toch heb je er meer aan dan je in eerste instantie zou denken.¬†

Dus dacht ik ‘Let’s give it a try’. Via social media werd ik benaderd om deel te nemen aan, mijn uiteindelijk eerste event, Socialoque’s Social Event. Een klein, informeel etentje met een diverse groep en de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. De groep varieerde van advocaten tot grafisch ontwerpers en van bouwkundigen tot stemacteurs, een bonte verzameling werkenden. 

Het kan dus voorkomen dat er mensen naast je zitten, waarvan je in eerste instantie denkt dat je totaal geen raakvlak met elkaar hebt. Denk aan totaal verschillende branches etc. Toch, de wereld kan klein zijn. Zo kan het dus gebeuren dat ik als bouwkundige toch meer overeenkomsten heb met bijvoorbeeld een stemacteur dan ik in eerste instantie dacht. Zo vond ik het fijn om met anderen te sparren over mijn zoektocht naar werk. In welke branche de desbetreffende persoon werkt, maakt in principe niet uit. Er valt altijd wel iets van elkaar te leren. 

Na het eerste vruchtbare event, benaderde een van mij nieuwe netwerkcontacten mij zelfs voor een baan! Inmiddels had ik al elders iets aanvaard. Mijn twijfel over zinvolheid van netwerken was echter ook van de baan. Het volgende event was ook zeer interessant. Voor mij hebben de bezochte events zelfkennis, toekomstperspectief en een groter en breder netwerk opgeleverd. Niet per se  alleen werkgerelateerd dus. Het event is voor iedereen, voor jong en oud. Je bent nooit te oud om te leren, dus ga een keer naar een Socialoque event en leer van anderen.

Socialoque event

Samantha e.a.

 

Samantha Wicht