Cursus Twitter voor gemeente Zutphen?

,

Bewoners in Zutphen zijn boos op de gemeente over het duurzaamheidsproject in hun eco-wijk De Teuge. Kan gebeuren. Die boosheid uiten ze onder andere op Twitter. Ook dat kan gebeuren en is zelfs heel logisch. Niet voor de gemeente Zutphen. De gemeentesecretaris is in de pen geklommen en heeft een heuse brief naar de boze twitteraars gestuurd. Wilt u niet meer zo boos over de gemeente twitteren!?, verordonneerde de ambtelijk chef van de Gelderse plaats. “Beperkt u zich ‘tot de inhoudelijke aspecten’, was het advies, boosheid in de openbaarheid brengen vond de gemeente ‘niet kies’. En komt u maar praten, op een tijdstip dat het ons schikt. De arrogantie ten top; of de boze twitteraars maar op tijdstip X en dag Y op het gemeentehuis wilden verschijnen.

Dialoog
Het werd als eerste opgepikt door de journalisten van Omroep Gelderland. Daarna ging onder andere het weblog ‘GeenStijl‘ en kranten als De Telegraaf en het AD met het bericht aan de haal en toen was er geen redden meer aan. Komkommertijd of niet, het is best een leuk verhaal, zullen ze op de meeste redacties gedacht hebben. Beste gemeentesecretaris, bent u niet even bij uw afdeling communicatie langsgegaan? Heeft niemand dit onzalige idee uit uw hoofd geprobeerd te praten? Want dat was namelijk verreweg het verstandigst geweest. Twitteraars willen geen brief terug; die willen een reactie via hetzelfde medium. Die willen begrip en dialoog; dat zijn ze namelijk gewend. De communicatieafdeling haastte zich nog om een statement van de burgemeester af te geven, maar dat bericht werd weggelachen.

Les
In de reactie van de gemeente werd aangegeven dat ze hun medewerkers -die bij naam genoemd werden- wilden beschermen. Dat is het goed recht van de gemeente. Maar had het iets slimmer aangepakt. Was in het openbaar de dialoog aangegaan, zodat andere bewoners mee kunnen lezen en op de hoogte zijn. En toon begrip, want het zijn inwoners van je gemeente! Nu is er veel over gepubliceerd en die resultaten blijven jarenlang terugkomen in Google. Gemiste kans dus. Wellicht tijd voor een cursusje Twitter?

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *