Ik heb geen interesses

,

Een recruiter met strakke deadlines neemt gemiddeld 15 seconden de tijd om een CV te beoordelen. 

Ik lees vaak, dat vermelden van hobby’s op een CV niet gewaardeerd wordt. Alleen harde feiten wil men zien. Dat snap ik, met die tijdsdruk.

Het zijn de kwalificaties, die er toe doen!

Maar een ander belangrijk punt bij het bepalen of er een match is, is toch echt de bedrijfscultuur. Dit blijkt regelmatig uit (medewerker – tevredenheids) onderzoeken. Een werknemer vindt dat belangrijk.¬†

Past een kandidaat bij het bedrijf? Komen zijn waarden en zienswijze overeen met het bedrijf? Dat is ook voor werkgever niet onbelangrijk, toch? 

De bedrijfscultuur staat inmiddels zelfs in de top 5!

Misschien doe jij in je vrije tijd veel voor de kerk en heeft het bedrijf waar je solliciteert een stichtelijke inslag?¬†Vindt een bedrijf het belangrijk om fitte, sportieve medewerkers te hebben? Het vermelden van jouw sportieve hobby’s is dan best relevant.

¬†Als HRM’er zag ik honderden CV’s mijn inbox inglijden. De reacties op 1 vacature bevatten vergelijkbare opleidingen en ervaring. ¬†Logisch.

Een goede brief deed een kandidaat er uitspringen en een gestructureerd, beknopt CV met persoonlijke touch en vermelding van een hobby, wist ik altijd te waarderen. Ik was altijd geïnteresseerd in de mens achter het CV. 

Dat soort informatie haal je uit de zachte feiten. Het geeft een indicatie over of iemand in een team en in je bedrijf past. ¬†Ik pleit dus voor vermelding van hobby’s.¬†

Jullie niet?

 

Een tip.¬†Houd het wel zakelijk en vermeld niet dat je het ‘zo leuk vindt om samen met je vriendinnen cakejes te bakken’. Dat vindt mijn dochter van 11 ook leuk, maar van een dergelijke omschrijving zal menig toekomstig werkgever de kriebels krijgen.¬†

Maar een kandidaat die laat weten een gepassioneerd hobbykok te zijn, of het super te vinden om in groepsverband heerlijkheden op tafel te toveren, is mogelijk een aardige aanwinst. 

cakjes bakken is mijn hobby

cakjes