Zelfs stoppen op je 70e is geen optie, gastblog van Fons de Bilde

,

Maandagavond 10 Juni was ik te gast bij Socialoque’s Social Event. Ik gaf een korte lezing over pensioen aan een groep zzp’ers en ondernemers. De bijeenkomst werd bij Restaurant Buurten¬†georganiseerd door Philippa Wadsworth van Socialoque.¬†

Slechts 2 van de 20 zzp’ers, dachten een pensioen geregeld te hebben maar wisten niet hoe. Bij navraag bleek dat het bij de ene een pensioenaanspraak vanuit een dienstverband uit het verleden betrof. De ¬†ander had een lijfrentekoopsom. “Dacht ie.”

Op de vraag hoeveel men dacht dat de basisvoorziening, de AOW, was antwoordde men ‘ongeveer ‚Ǩ 2.000 bruto per maand’. In werkelijkheid is het ‚Ǩ 714 bruto (!) per maand. Exclusief vakantiegeld, dat wel.

Maar als er verder niets is dat je geregeld hebt voor je oude dag is zelfs stoppen op je 70e geen optie.

Bijna niemand is ook op de hoogte van het feit, dat pensioen en nabestaandenpensioen aan elkaar gekoppeld zijn. Is het ene niet geregeld, dan ook het andere niet.

Wel hadden 4 ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering. “Welke kans acht je groter; dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, of dat je arbeidsongeschikt wordt?” was mijn vraag.

Vervolgens liet ik het effect zien van het nu niet regelen van je oude dag, maar pas over 5, 10, 20 of 30 jaar. Dit bracht een enorm schokeffect teweeg. 

Wat me verbaast is dat we, 2 weken na dato, gewoon weer verder gaan met de waan van de dag en dat niemand tot op heden contact met me op heeft genomen om te bezien wat je moet doen om als zelfstandig ondernemer op een gegeven moment te kunnen gaan genieten van je oude dag. 

Maar misschien komt dat nog. Hopelijk is het dan nog betaalbaar. 

De volgende editie van Socialoque’s Social Event ben ik er in ieder geval graag weer bij. Het levert altijd weer interessante connecties en inzichten op.¬†

Fons de Bilde FFP MFP, partner van Inzicht en Advies en voorzitter van de VOFP, de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners.

Fons de Bilde over zzp en pensioen

Lezing van Fons de Bilde