Hoe word je ondernemer?

,

Je neemt een idee (middelgrote bloemkool, in roosjes),

een flink netwerk (2 el olijfolie),

een goede portie energie (1/2 tl gemalen koriander) en

positieve uitstraling (1/2 tl gemalen komijn).

Je rent voor je inschrijving naar KVK (1/2 tl kaneel) en

vraagt een BTW nummer aan (2 el harissa),

afhankelijk van wat ze in Den Haag bedenken vraag je al dan niet elk jaar een VAR -verklaring aan (1 liter groentebouillon) en dan ben je een ondernemer.

Toch?

Nee!

Om me heen zie ik genoeg mensen met een briljant plan. Ogenschijnlijk… Maar is er ook een publiek, dat zit te wachten op jouw idee, of product?

Check dat eerst!

Wat ik ook tegenkom is dat mensen hele mooie dingen maken en doen, maar het niet laten zien. Profileer jezelf!

Bouw zorgvuldig een netwerk om je heen op. Zorg dat dat netwerk weet waar ze jou mee kunnen helpen en maak dat heel concreet. Vergeet niet te vragen hoe jij op jouw beurt jouw netwerk kunt helpen! Netwerken is geven en nemen, dat vergeten sommige mensen wel eens.

Zorg daarnaast voor een goede website en prettige aanwezigheid op netwerken als LinkedIn, of Instagram. Vlak daarbij Whats App als communicatie middel niet uit. Het zakelijk gebruik hiervan is afgelopen jaar met 5% gestegen en dat van Instagram met 33%! Dat laatste netwerk is een heel mooi middel om te laten zien wat je doet en fans en (potentiële) klanten betrokken te houden.

Heb je een goed product waar een markt voor is en weten mensen ook dat jouw product er is, vergeet dan niet het ook te verkopen. Klinkt gek, misschien. Maar denk na over een goede prijs en zorg dat mensen weten dat jouw product (laten we het 50 gram geschaafde geroosterde amandelen noemen) te koop is en waar. Een ondernemer in mijn netwerk maakt bijvoorbeeld prachtige spullen, maar er staat niet op dat het van hem is, niet dat het te koop is, laat staan wat het kost. Zonde, toch?

Als je bovenstaande ingrediënten neemt, maak je een goede start als ondernemer. En anders kun je het koken en pureren en heb je, na wat toevoeging van peper en zout in ieder geval een fijne bloemkoolsoep. Garneer met de amandelen.

(De credits hiervan gaan overigens naar http://keukengeheim.net).

Wil je eens babbelen over betere profilering op social media, neem dan gerust contact met mij op. Ik  denk graag met je mee.

Dat je onderneming maar mag groeien als (bloem) kool.

Smakelijk eten!

plaatje bloemkool

bloemkool